Hogyan készül? - #1: Hario Cold Brew (Mizudashi)

Karoly Vecsei,

A cold brew kávékészítés a világ legegyszerűbb kávékészítési módszere. Pár alapvető eszköz és jó minőségű víz, illetve kávé segítségével bárki kávéházi minőségű cold brew kávét tud otthon előállítani. 

Háttér

Ha espressot készítünk, akkor leegyszerűsítve a "forró" vizet és a nyomást használjuk  a kávékészítéshez. Brew baros kávéknál a folyamatban a nyomást idővel és nagyobb mennyiségű vízzel váltjuk ki. A cold brew-nál kivesszük a képletből a "forró" vizet és hideg vízre, illetve még több időre cseréljük. Ennek köszönhetően a megfelelő kávé felhasználásával egy gazdag, lágy kevésbé savas és kesernyés italt kapunk. 

Mi kell hozzá?

Lépések

  1. Őrölj le 60 g kávét közepesen durvára (medium grind).
  2. Töltsd bele a kávét a szűrőbe
  3. Zárd le a szűrőt és helyezd az palackba
  4. Töltsd fel a palackot 750 g (ml) hideg vízzel
  5. Finoman rázd fel a palackot
  6. Tedd a palackot a hűtőbe 8 órára
  7. Vedd ki a filtert a palackból és gyorsan mosd át
  8. Kész
  9. A kész kávét töltsd jégre és/vagy ízesítsd kedved szerint.
  10. A kész kávé napokig megőrzi minőségét. 

 Tippek

  1. Ha túl koncentráltnak érzed a kávét, nyugodtan hígítsd fel vízzel
  2. Ha kisebb űrtartalmú eszközt választottál akkor nyugodtan használd a fenti kávé-víz arányt. (pl.: 500ml víz & 40g kávé)
  3. A fenti receptet egy hüvelykujjszabály. Nyugodtan kísérletezz és manipuláld a változókat (idő, kávé mennyisége, őrlőbeállítás) 
  4.  A cold brew tökéletes megoldás a már leszálló ágban lévő kávék felhasználására.

Video


Post megosztása